Countdown 4: 40 years of dreams

Precies 40 jaar geleden werd de eerste Ironman hier op Hawaii gehouden met slechts 17 deelnemers. Daarvan zijn er destijds 12 gefinisht. En nu, precies 40 jaar later, starten bijna 2500 werelds beste triatleten. Ieder in een eigen leeftijd categorie. Variërend van iets onder de 20 tot enkele deelnemers van zelfs boven de 80.

Voor mij wordt het mijn eerste keer. Tijdens een trainingsrondje naar Hawi, het keerpunt van het fietsen, ben ik staande gehouden door de lokale politie voor Speeding. Of was het tòch iets anders…? Jazeker! Niet overal is de zogenaamde shoulder naast de weg geschikt om veilig te kunnen rijden met mijn handbike. Ik reed dus voor mijn eigen veiligheid enige kilometers op de rijbaan. Een lokale inwoner vond dat schijnbaar niet kunnen. In plaats van mij dat te vertellen, scheurde hij al toeterend met zijn dikke Pickup Truck voorbij en belde de sheriff. Daar sta je dan… De sheriff had gelukkig alle begrip voor mijn situatie. Verder zijn alle voorbereidingen gedaan. De landenparade is geweest, het pakket met mijn startnummer is opgehaald. Mijn materiaal is perfect in orde en de briefing is gedaan. Nog 2 nachtjes slapen tot de start! We starten om 07:20 lokale tijd. (Dat is 19:20 nederlandse tijd!)

Ik bemerk een bepaalde onrust in mijn lijf. Hoewel ik over bepaalde zaken heel zeker kan zijn, zo onzeker ben ik over het verloop van deze race. Ik ben weldegelijk goed getraind. Maar hier zijn specifieke factoren zoals de wind, de soms hele hoge temperaturen, maar vooral deze in combinatie met het heuvelachtige parkoers die het bedachte plan in duigen kunnen laten vallen. Constant voldoende drinken en voeding binnen blijven krijgen is absoluut noodzakelijk. Ik hoop dat ik me aan het voorgenomen plan kan houden tijdens de race. Er is echter nog een grote zaak die mij onrustig maakt en dat is de zwangerschap van mijn vrouw. Bevalt ze net vóór de wedstrijd? Misschien wel tijdens de wedstrijd of toch ná de wedstrijd? Dat het een meisje wordt is geen geheim meer, haar naam nog wel.

I’ll Keep you posted!