Wie is Geert Schipper?

Ik ben Geert Schipper, geboren op 20 september 1977, getrouwd, heb 3 dochters en woon in Spanbroek. Sinds een vliegtuigongeluk in 2004 heb ik een incomplete dwarslaesie bij wervel L2 en ben ik rolstoelgebruiker.  Sinds 2005 ben ik bijzonder actief in verschillende aangepaste sporten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

In 2012 kwam ik via het handbiken in aanraking met de triatlon. Een uitdagende tak van sport bestaande uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen. Mijn hobby is inmiddels mijn werk geworden. In augustus 2014 ben ik opgenomen als PRO triathlonatleet bij de NTB, en behaalde ik de derde plaats op het WK 2014 in Edmonton (Canada). Vervolgens behaalde ik in 2015 een vierde plaats op het WK in Chicago (VS) , een derde plaats op het WK in Rotterdam 2016 en zilver medaille tijdens de Paralympics in Rio. In 2017 en 2018 werd ik tweede tijdens het WK.

De tijd van de eerste dit jaar is de tijd van de derde volgend jaar.

Mijn week bestaat voor het grootste deel uit trainen. Dat betekend voor mij  dat ik vier of vijf keer per week in het zwembad lig, meerdere keren per week aan krachttraining doe en ongeveer 250 kilometer door West-Friesland fiets. Daarnaast leg ik ook nog pakweg 60 af in mijn racerolstoel. Ik wordt ongetwijfeld vaak gezien door iedereen die ik tijdens mijn trainingen inhaal op de prachtige wegen en fietspaden in het prachtige Noord-Holland.

Samen met de NTB en mijn trainer maken we elke jaar een globale wedstrijdagenda met als ultiem doel de Paralympische Spelen van 2020. Kan ik nog harder en nog meer uit mijn lichaam halen? ‘Ja’ is het antwoord. Dit kost nog wat trainingsjaren. Mijn leeftijd is nog lang geen bepalende factor. Het niveau van de gehele triatlon gaat elk jaar nog omhoog. De tijd van de eerste dit jaar is de tijd van de derde volgend jaar.

Met trots kijk ik terug op de resultaten van afgelopen jaren. In de paratriatlon maak ik altijd deel uit van het podium, in het handbiken wisselen de resultaten elkaar af. De onderlinge competitie in het handbiken is vele malen groter. Ik zet alles op alles om zowel in de triatlon als het handbiken bij de beste van de wereld te horen.

Hoogtepunten van 2019

  • Winst op WTS Yokohama
  • Winst Hannover Marathon (1.03:12)
  • Winst op de C1 handbike wegrit in Köln
  • IJsselmeer-zwemoversteek 5,38:38
  • 2e plaats op het WK in Zwitserland